30 martie 2011

De ce un vot conditionat?

     Pentru ca rezultatele electorale ale ultimilor alegeri au evidentiat, pe langa absenteismul tot mai mare cauzat de saturatia politica a cetatenilor, necunostiinta sau dezinteres, si preocuparea unor alesi de a introduce votul prin corespondenta. Romania nu este pregatita pentru un asemenea demers, in conditiile in care se stie foarte bine ca frauda electorala la romani este un etalon al societatii noastre, din nefericire!
    Nu exista o constiinta civica destul de consolidata, responsabilitate electorala, ci o disperare acuta a unora sa supravietuiasca, fapt ce-i determina sa se "vanda" pe niste alimente. Mergand pe principiul  "si asa ca un vot nu schimba nimic", sunt nepasatori si accepta cu mare drag "mita electorala"- devenita normalitate intr-un stat care a parcurs 2 decenii de democratie, fara rezultate notabile in planul eliminarii coruptiei, evaziunii fiscale, pozitie in plan international s.a.
     Stiu ca este un drept constitutional, insa "nenorocirea" Romaniei in ultimii ani a subliniat necesitatea unor consitionari a votului, in niciun caz extinderea manierelor de vot.
Ma gandesc ca ar fi normal ca un prim criteriu sa fie ca cetateanul in cauza sa stie sa citeasca (nu poti vota numai simbolul)- intrucat se cunoaste ca avem o comunitate rroma numeroasa, a carei voturi cantaresc enorm in economia finala a voturilor.
       De asemenea, este dreptul celor de peste granite, insa atata timp cat ei s-au stabilit intr-o alta tara, nu contribuie cu absolut nicio taxa si nu traiesc pe propria piele efectele nocive ale unei guvernari idioate, de ce ar fi interesati sa-mi dicida soarta?
Pentru a evita ca acordarea de cetatenii pe banda rulanta, in ultimele luni (dintr-un motiv pur electoral) sa nu vicieze vadit rezultatul votului, cred ca ar fi indicat, pt exercitarea votului, o marja de 1-2 ani.
       Iar enumerarea ar putea continua...insa ma opresc aici, sustinand chiar scaderea varstei pentru exercitarea dreptului de vot la 16 ani, intrucat schimbarile societatii ii maturizeaza mai devreme pe tinerii care, decid inca de la o varsta frageda sa se implice civic, fie in ONG-uri, fie in organizatii politice. De aceea, cred ca votul lor ar fi mult mai constient dat decat al unuia care nu are un minim de educatie!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu