22 februarie 2011

Fumatul in club...pro sau contra???

        In aceste zile a aparut o propunere legislativa cu privire la interzicerea fumatului in cluburi, pub-uri si alte asemenea locatii. In calitate de nefumator, tind sa laud initiativa, dar in acelasi timp, am in vedere si responsabilitatea fiecarei persoane asupra propriei sanatati. Fiecare e liber sa aleaga daca merge intr-un anume loc sau nu. Din moment ce in fiecare week-end cluburile sunt pline, nu vad unde ar fi nefumatorii "nemultumiti". Argumentelor precum "hainele miros o saptamana a fum " sau "mi se imbacseste parul a miros de tigara", le raspund cu o alta intrebare: nu vi se pare logic ca sa faceti un dus si sa va puneti hainele la spalat dupa fiecare purtare??? :)))
       Este adevarat ca multe tari occidentale au aplicat o lege asemenatoare, insa eu nu vad societatea romaneasca pregatita sa adere la o astfel de mentalitate, intrucat fiecare merge in club sa se simta bine (in limitele decentei :)) ), nicidecum sa-i fie ingradite anumite "placeri". Sintagma "ne gandim la sanatatea celorlalti" deja este mult prea uzata si lipsita de veridicitatea, atat timp cat fiecare isi asuma responsabilitatea actelor.
       De asemenea, daca nu ma insel, o lege de interzicere a fumatului in locurile publice exista. Rezultatul: fiecare a optat pentru a-si transforma barurile in "pentru fumatori", altfel spus- excluderea nefumatorilor.Cate locuri destinate exclusiv nefumatorilor sunt??? Astfel, concluzia este una simpla- intotdeauna minoritatea se va supune majoritatii, optiunea pentru un anumit loc apartinand fiecaruia dintre noi.
  Eu una nu vad aceasta intiativa ca fiind de maxima importanta, tu ce crezi???

4 comentarii:

  1. Mai Alexandra tu crezi ca cei de la putere mai stiu ce inseamna "maxima importanta"? Sutem tratati la "minim" de multa vreme, deci problema fumatului sau nu in cluburi e praf in ochi sau, pentru nefumatori - fum in ochi ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. corect, insa daca ar avea o minima decenta, nu ar mai mima interesul pentru protejarea sanatatii indivizilor, in cazul de fata a nefumatorilor, ci si-ar indrepta atentia spre unele probleme stringente ale domeniului medical, care se afla pe marginea prapastiei :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandra, o lege de genul celei mentionate chiar ar fi buna! Si asta nu ar impiedica existenta si a altora mai 'stringente', cum le zici tu.
    Uite ca eu sunt fumatoare! Un fel de fumatoare, e drept, pentru ca e mai mult moft la o intalnire cu amicii, dar nu imi place sa inhalez tot fumul din cluburi. Mi-ar conveni sa fie spatii unde sa fumez o tigara-doua, apoi sa pot alege un loc de dans, de stat la un pahar de vorba, fara sa ma intoxic. Dar, pentru ca mai peste tot se fumeaza in draci, aleg fie sa stau foarte putin, fie sa nu merg in asa zisele cluburi.
    Unde sunt nefumatorii? Unii se intoxica pentru ca nu au alternativa, altii stau acasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt perfect de-acord cu tine, insa trebuie sa fim constienti de faptul ca mai usor vine un fumator intr-un loc de fumatori decat invers. Iti zic din viata curenta: la intalnirile cu prietenii, intotdeauna se merge in locuri in care se fumeaza, chiar daca exista un singur fumator.
    Exista o singura posibilitate- interzicerea totala, intrucat, dupa cum s-a putut observa pana acum, daca proprietarii au de ales intre a le face pentru fumatori sau pt nefumatorii, intotdeauna cei dintai vor fi preferati ;)

    RăspundețiȘtergere